info-algemeen.jpg

Informatie projectreis

Wanneer?

Wanneer is de projectreis 2019?

Waar?

Waar gaan we werken en waar verblijven we?

Met wie?

Wie helpen wij in Zuid Afrika en
met wie werken we samen?

Wat?

Wat doen wij om te helpen?

Hoe?

Hoe bereiden we ons voor?
Hoe verloopt de reis ongeveer?
Hoe ziet een werkdag eruit?

Wanneer?

info-algemeen-1.jpg

Wanneer is de projectreis 2019?

Wij hopen onze projectreis 2019 te maken van 11 oktober - 26 oktober 2019.
Allereerst zal er een informatiemiddag zijn t.b.v. de potentiële deelnemers. Daarna zal er t.b.v. de voorbereiding voor de (potentiële) deelnemers een voorbereidings(zater)dag voor de zomervakantie en een voorbereidingsavond na de zomervakantie worden georganiseerd:

 • 23 maart 2019 - reünie voor alle HOPEinSA ex-deelnemers. tevens informatiemiddag voor potentiële deelnemers
 • 15 juni 2019 - voorbereidingsdag voor deelnemers (info en teambuilding)
 • 12 september 2019 - voorbereidingsavond voor deelnemers. 

Waar

Waar gaan we werken en waar verblijven we?

Ons werkgebied is in de sloppenwijken rond de stad Rustenburg en op een school in de provincie North West.
Rustenburg is een westerse stad met rond 400.000 inwoners. De meest gesproken taal in deze omgeving is: Tswana en Afrikaans.
Het klimaat is een gematigd savanne-klimaat met droge zachte winters en warme zomers met hogere luchtvochtigheid.
De stad Rustenburg is o.a. bekend geworden tijdens het WK voetbal in 2010 vanwege het stadion waar gevoetbald werd: het Royal Bafokeng Stadion
Een belangrijke bron van inkomsten in deze omgeving zijn de platinum mijnen.

Klik hier voor een plattegrond van Rustenburg en omgeving. Onze verblijfslocatie is in Groenfontein bij Prosper Guest Farm.

info-algemeen-2.jpg

Met wie

info-algemeen-3.jpg

Wie helpen wij in Zuid Afrika en met wie werken we samen?

H.O.P.E. in South Africa wil op een kleinschalige manier lokale stichtingen helpen. Met een aantal organisaties werken wij al langere tijd samen. Soms ontstaan er nieuwe contacten, via onze contactpersoon Riaan Venter,  waardoor wij nieuwe mogelijkheden zien om te helpen binnen de twee weken dat wij in Zuid Afrika zijn. Een voorbeeld van zo'n nieuw contact is een school in Koster. Tijdens het project in 2015 zullen wij daar voor het eerst klussen gaan uitvoeren. We horen dat het personeel van de school erg enthousiast en betrokken is dus wij kijken er naar uit om daar onze handen uit de mouwen te steken.

Wij werken samen met de volgende personen en organisaties ter plaatse:

 • Riaan Venter. Hij is onze contactpersoon in Zuid Afrika. Klik hier voor een filmpje.

   
 • Stichting Tapologo: zij zetten zich in voor de allerarmsten in de sloppenwijken rond Rustenburg. Zij verlenen o.a. medische zorg en zien om naar de vele weeskinderen die er zijn. Meer informatie vindt u op de site van stichting Tapologo.
  Ook dit filmpje geeft een korte impressie.

  Voorafgaand aan de reis vragen wij aan Tapologo wat wij tijdens ons project voor hen kunnen betekenen. Ze geven ons een lijst met klussen waaruit wij kunnen kiezen; bijvoorbeeld onderhoud aan de centrums van Tapologo, het installeren van een watertank, het maken van een afdak bij een kinderopvangcentrum of het rolstoelvriendelijk maken van een kliniek. Een mooi project om door ons uit te voeren is om licht aan te brengen in de golfplatenhuisjes van sloppenwijk Freedompark. Er is geen elektriciteit beschikbaar voor deze huisjes. Maar er bestaat een hele mooi manier om toch voor licht te zorgen, namelijk via "Litres of Light", zoals te zien op dit filmpje. Naast al het klussen willen we ook graag sporten, spelen en knutselen met de kinderen van Freedompark.

   
 • Moedwilschool: In de buurt van Rustenburg is een school waar ongeveer 800 kinderen zitten in de leeftijd van 6 tot 18 jaar. Deze school verkeert in een zeer armoedige staat. Er verblijven ongeveer 400 kinderen in de hostels. Zij gaan 1 x per maand naar huis. De hostels zijn erg verwaarloosd omdat er geen geld beschikbaar is om onderhoud te verrichten en goed materiaal als bedden, matrassen en kasten aan te schaffen. Via onze contactpersoon Riaan Venter willen we samen met Zuid Afrikaans bedrijven en organisaties werken aan verbetering van deze school. Het plan is om voorlopig elk jaar tijdens onze projectreizen op deze school aan de slag te gaan zodat de school op termijn ook echt een volwaardige school wordt. Naast het klussen willen wij ook sport- en spelactiviteiten organiseren na schooltijd.
  - klik hier voor een filmpje
  - klik hier voor een interessant nieuwsitem over de Moedwil-school tijdens een uitzending van SABC.

   
 • School in Koster. Op deze school werkt een enthousiast en betrokken team leerkrachten. Er is weinig geld beschikbaar. De kinderen op deze school zijn arm. Alle hulp is zo welkom! In 2015 konden we voor het eerst helpen. Wat een dankbaarheid heeft de groep vrijwilligers mogen ontvangen van de kinderen en de leerkrachten. We gaan tijdens de volgende reis opnieuw onze hulp aanbieden omdat we hiermee heel veel kinderen ondersteunen in hun ontwikkeling en zo een kleine bijdrage kunnen leveren aan hun toekomst.

   
 • Manuchah Trauma and Healing - Elmarie Venter: zij is de vrouw van onze contactpersoon Riaan Venter en een lerares die zich gespecialiseerd heeft in begeleiding van kinderen/jongeren met problemen. Elmarie biedt vrijwillige hulp aan kinderen die getraumatiseerd zijn. Via de scholen komen deze kinderen bij haar terecht. Zij helpt ook kinderen op de Moedwillschool.

   
 • Touch Community Network (onderdeel NeoBirth): deze stichting zet zich in voor kwetsbare vrouwen en kinderen in en om Rustenburg. Zij zijn volledig afhankelijk van giften en kunnen daarom alle hulp gebruiken. Met praktische hulp willen wij hun werk ondersteunen binnen de mogelijkheden die wij hebben. Klik hier voor hun website voor meer informatie.


   

Wat?

Wat doen wij om te helpen?

H.O.P.E. in South Africa wil praktische hulp geven aan de hierboven genoemde organisaties.

In de komende maanden gaan we mogelijke klussen inventariseren. Belangrijk punt is de grootte van de groep deelnemers: met meer mensen kunnen we natuurlijk meer werk verzetten. Daarnaast kunnen er situaties in Afrika zijn die onze plannen tot op het laatste moment kunnen laten wijzigen.

 • We krijgen van stichting Tapologo een lijst met klussen. Deze klussen zijn in hun klinieken en kinderopvangcentra in de sloppenwijken. Mooie klussen waarmee we Tapologo helpen om goede zorg en opvang te bieden aan de allerarmsten. Voor dit jaar staat op hun lijst het opknappen van een pre-school.
   
 • Kinderwerk: een belangrijk onderdeel van onze reis. In Freedompark willen wij weer dagelijks de kleine kinderen vermaken met ons kinderwerkprogramma: een bijbelverhaal vertellen, liedjes zingen, knutselen en spelletjes doen.
  Klik hier voor een filmpje.

   
 • In de school in Moedwil zullen wij ons weer bezig gaan houden met het verbeteren van de mogelijkheden voor de vrijetijdsbesteding van de kinderen. Wij zouden het volgende willen doen: nog een korfbalveld aanleggen, speelplaats voor jonge kinderen opknappen, voetbalveld opknappen en verschillende speeltoestellen bouwen en natuurlijk willen we na schooltijd de kinderen vermaken met sport- en spelactiviteiten.
  Klik hier voor een filmpje over het aanleggen van een korfbalveld in 2013.
   
 • In Koster gaan we verder met het onderhoud en optimaliseren van het schoolgebouw. 

   
 • Voor de stichting Neo Birth kunnen we allerlei onderhoudsklussen oppakken.

   

Genoeg plannen! We hopen dat we met een grote groep deelnemers gaan zodat we weer veel kunnen doen, maar we vergeten nooit dat het belangrijkste is dat we door onze klussen heen liefde en aandacht geven aan de slachtoffer(tje)s van hiv/aids en armoede.

info-algemeen-4.jpg

Hoe?

info-algemeen-5.jpg

Hoe bereiden we ons voor?

 • Communicatie: de aangemelde deelnemers delen informatie via een gezamenlijk mailadres. Dit werkt zo: na aanmelding wordt je mailadres gekoppeld aan de zogenaamde Google-group. Dit is een mailadres. Een mail gestuurd naar dit mailadres komt dan terecht bij alle aangemelde deelnemers.

   
 • Inentingen: het is voor deelnemers verplicht de volgende inentingen te hebben: Hepatitus A en B en DTP. Informeer bij je huisarts of rechtstreeks bij de GGD hoe je dit kunt regelen.
  Mantoux-test: in het gebied waar wij werken hebben veel mensen tubercelose. Het is raadzaam om na de reis te laten checken of je het TBC-bacterie hebt binnengekregen of niet.
  Zie ook het informatiemateriaal die je ontvangt na aanmelding.

   
 • Paspoort: check de geldigheid (tot minimaal 30 dagen na verblijf).

   
 • Sponsoractiviteiten; De deelnemersbijdrage voor 2019 is € 1950,-. Dit bedrag kan je bij elkaar sparen door sponsoractiviteiten. H.O.P.E. in South Africa is een ANBI-stichting. Dit betekent dat giften aftrekbaar zijn voor de belasting. Je kunt van alles verzinnen om je te laten sponsoren, bijvoorbeeld koken voor vrienden, sponsorfietstocht organiseren, schoonmaken, verven of tuinieren.
  Stichting Tien kan je helpen om het bedrag bij elkaar te sparen door allerlei sponsoractiviteiten.

   
 • Voorbereidingsdag = 15 juni 2019 : op deze dag krijg je informatie over de reis en de werkzaamheden en zal er gewerkt worden aan teambuilding.

   
 • Voorbereidingsavond = 12 september 2019 : laatste stand van zaken m.b.t. reis en werkzaamheden en uitdelen van H.O.P.E.  t-shirts en fleecevesten.
   

 

Hoe verloopt de reis ongeveer?

We vliegen (meestal) met Emirates via Dubai en soms via Londen met British Airways. Dit betekent dat we op vrijdag vertrekken vanaf Schiphol en op zaterdag aankomen in Johannesburg.

We rijden dan met gehuurde auto’s naar onze logeerplek in Groenfontein. Dit is ongeveer 2 uur rijden. De rest van de dag zullen we lekker bijkomen van de reis.

Zondag is een rustdag. We bezoeken een kerkdienst en verder genieten we van de omgeving en van het weer.

Van maandag tot en met vrijdag zullen we aan het werk gaan. Er wordt gewerkt met werkroosters. We zullen gaan werken op verschillende plaatsen. De groep wordt verdeeld over deze plaatsen. Elke dag wordt er gerouleerd, zodat iedereen overal aan kan meewerken. Dat betekent dat iedereen gaat klussen en iedereen een keer meedoet met het kinderwerk.

De 2e zaterdag zullen we op stap gaan. Er is in ieder geval de mogelijkheid om natuurreservaat Pilanesberg te bezoeken. Voor wie daar al vaak geweest is zoeken we een alternatief, bijvoorbeeld een bezoek aan de mijnen.

De 2e zondag rusten we lekker uit en bezoeken we een kerkdienst.
Van maandag tot en met donderdag zijn we weer aan het werk. Op vrijdag vertrekken we richting Nederland.

Zaterdagochtend terug op Schiphol!

 

Hoe ziet een werkdag eruit?

Elke werkdag staan we vroeg op: ± 05.30 uur en we werken van 08.30 uur tot ± 15.00/15.30 uur. 
We werken met een rooster, hierop kun je zien waar je elke dag werkt. De zaterdag tussen de 1e en 2e week bieden we een activiteit aan (bijv. naar een natuurpark om de Big Five proberen te spotten!).

Na je werk kun je ontspannen door lekker te zwemmen, een douche te nemen of s ’avonds te genieten van het kampvuur of een kaartspel.

Contactgegevens

 

H.O.P.E. in South Africa
t.a.v. het secretariaat
Ringallee 82
6891 BG  ROZENDAAL
Telefoon » 026 - 364 38 29

Giften

 

Triodos Bank: 
IBAN » NL38 TRIO 0254 6672 28


Wij zijn een ANBI-stichting. Uw giften zijn fiscaal aftrekbaar.