Blogs projectreis 2016

Maandag 17 oktober 2016

Goed! Vandaag zijn we echt begonnen aan ons harde werk! We begonnen met de hele groep op Freedom Park. Freedom Park is een grote sloppenwijk met een geschatte 30.000 inwoners. Deze mensen leven hier zonder stroom en hebben geen stromend water. Ze leven in zelfgebouwde hutjes gemaakt van golfplaten en in zeecontainers. 

Midden in de sloppenwijk is een centrum gebouwd, hier worden kinderen opgevangen en er wordt les gegeven. We hebben hier even rond gekeken en overlegd wat er moest gebeuren. Ook hebben we een kleine rondleiding gehad tussen de shackjes door. Dit was voor de groep het eerste moment dat we geconfronteerd werden met de echte armoede. 

We werden hartelijk ontvangen door de Caregivers ( vrouwen die zorgen voor sommige van de kinderen in Freedom Park ).  Het is voor hun een hoogtepunt als de groep van HOPEinSA weer naar Z.A. komt om te helpen en dit was duidelijk te zien!  

Nadat we kennis gemaakt hadden met Freedom park zijn we in groepjes uiteen gegaan naar onze werkplekken. Vandaag werkten we op de volgende plekken : De Moedwill school, Manuchah, Kindersorg en Neo Birth. Morgen beginnen we met het kinderwerk in het centrum van Freedom Park. 

Manuchah

In de tuin van Riaan en Elmarie staan groentetunnels. De grond daarin moet met meststoffen verrijkt worden om er met succes groenten op te verbouwen. Daarvoor moet de grond 30 cm diep worden uitgegraven om vervolgens van meststoffen te worden voorzien. Spitten is al geen licht werk maar bij 30+ graden en een brandende zon wordt het pas echt een uitdaging. Rondom de tuin wordt door ons ook een hoog hek aangebracht om te voorkomen dat de groente straks door vreemden geoogst gaat worden. In de pauzes werden we door de moeder van Elmarie voorzien van koffie en heerlijk koud ijswater.

De Moedwil school

We werken al een aantal jaren op de Moedwil school. Omdat de kinderen elke dag eten op de grond onder een boom zijn we  vandaag begonnen met het bouwen van eettafels voor de kinderen.  We maken een soort picknick tafels van 6 meter lang waar de kinderen aan kunnen eten. Verder is er op deze school veel achterstallig onderhoud waar we ook mee bezig gaan. Veel kinderen verblijven intern. Een aantal van de groep heeft de slaapzalen van de jongens en de meisjes bekeken. Wat een armoedige omstandigheden waarin deze kinderen moeten leven, geen enkele privacy op de grote slaapzalen, douches en toiletten zonder deuren. En omdat het water op rantsoen is ga je daar liever ook niet naar het toilet. 

Kindersorg 

Kindersorg is een opvangplek in het centrum van Rustenburg. Alle kinderen die van de straat worden geplukt door de politie omdat ze op straat zwerven worden hier ondergebracht. Het is de bedoeling dat dit een veilige plek is waar de kinderen kunnen spelen en echt weer kind kunnen zijn. Op deze plek gaan we een Jungle Gym maken waar de kinderen in kunnen spelen. Ook gaan we zorgen voor bestrating en een goede schutting die zorgt dat het terrein een beetje word afgesloten en de kinderen veilig kunnen spelen. 

Vandaag bleek maar weer eens dat het maken van afspraken in Zuid-Afrika net even anders werkt als in Nederland. De stenen voor het straatwerk zijn er nog niet dus vandaag maar de gaten gegraven voor de Jungle Gym en vast begonnen met het bouwen daarvan.

Neo Birth

Dit is het kantoor van Touch Community Care in Rustenburg. Deze organisatie vangt tienermoeders op die hulp nodig hebben met de zwangerschap of het opvoeden. Het pand is een beetje vervallen en verdient een nieuw laagje verf. We gaan hier helpen met opknappen zodat er weer veel mensen opgevangen kunnen worden voor een goed advies en/of hulp.

Na een lange eerste werkdag (we vertrekken om 7 uur naar de werkplekken) is het altijd weer heerlijk om terug te komen bij onze verblijfplaats. Even en duik in het hele frisse zwembad of een lauwe douche. Iedereen is ingedeeld in een stafgroepje en deze komen voor de avondmaaltijd bij elkaar om ervaringen uit te wisselen en indrukken met elkaar te delen. Vandaag was het bezoek aan Freedom Park en de slaapzalen van de jongens op de Moedwil school wel de ervaringen die het meeste indruk hebben gemaakt. We hebben allemaal veel zin en ook nog veel energie om ons de komende dagen volledig in te zetten voor onze naasten die het zo nodig hebben.  

Klaas, Marijn, Wouter, Jan L., Nel en Gerdi   

 

 


Contactgegevens

 

H.O.P.E. in South Africa
t.a.v. het secretariaat
Ringallee 82
6891 BG  ROZENDAAL
Telefoon » 026 - 364 38 29

Giften

 

Triodos Bank: 
IBAN » NL38 TRIO 0254 6672 28


Wij zijn een ANBI-stichting. Uw giften zijn fiscaal aftrekbaar.